ciekawostki 

Jak wygląda proces obróbki wędlin naturalnych?

Najzdrowszym rodzajem wędlin są te naturalne, pochodzące ze sprawdzonych i ekologicznych hodowli, które są przygotowywane według dawnych receptur, bez zastosowania różnego rodzaju środków spulchniających, wzmacniaczy smaków czy chemicznych środków konserwujących.

Są one znacznie zdrowsze od tych wyprodukowanych w sposób mechaniczny. Ważnym aspektem wyróżniającym naturalne wędliny jest sposób ich pozyskiwania, produkcji. Jednak jak przygotowane są takie produkty?

Otóż poddawane są specjalnej obróbce takiej jak wędzenie, peklowanie, suszenie. To jedne z najpopularniejszych metod. Ponadto występują również inne sposoby obróbki mięs w naturalny sposób, który również gwarantuje im długotrwałą świeżość i wspaniały smak oraz aromat. Warto tu wymienić gotowanie, obgotowywanie, parzenie, smażenie, duszenie, pieczenie, a także konserwowanie.

Gotowanie jest to nic innego jak poddawanie mięsa działaniu wysokiej temperatury sięgającej 100 stopni Celsjusza w wodzie lub parze wodnej. Podczas tego procesu następuje zmniejszenie się ilość masy mięsa, która jest różna w zależności od jego wielkości i zawartości w nim tłuszczu. Natomiast obgotowywanie, zwane również blanszowaniem, to krótkotrwałe gotowanie mięsa we wrzącej wodzie. Parzenie jest to poddawanie mięsa temperaturze niższej niż w przypadku gotowania. Pozwala ono zachować lepsze walory smakowe mięsa. Przykładami wędlin poddawanych temu zabiegowi jest gotowana szynka.

Smażenie to działanie gorącego tłuszczu na mięso. Dzięki niemu osiągane są inne walory smakowe niż w przypadku gotowania. Ponadto smażenie pozwala na lepsze regulowanie temperatury mięsa. Natomiast duszenie jest procesem dłuższym od smażenia. W jego wyniku wydzielają się z mięsa soki i powstaje sos, dzięki któremu potrawa ma charakterystyczny smak. Pieczenie jest procesem działania gorącego powietrza na mięso. Doprowadza do parowania i utraty wody w mięsie. Dzięki temu staje się ono suche.

Wędliny Warszawa – zobacz ofertę na stronie wedlinyzdebiny.pl – dowiedz się więcej

Konserwowanie to przetwarzanie żywności, które ma na celu wydłużenie jej trwałości. Ma ono swoje etapy. Na początku mięso zostaje odpowiednio przyprawione i trafia do przygotowanej wcześniej solanki. Następuje peklowanie. Później produkt należy parzyć, a kolejno poddać obróbce termicznej. Na koniec występuje studzenie mięsa i przepakowanie je do słoików. Tak wykonana pasteryzacja pozwala na zachowanie świeżości produktu nawet do roku przetrzymywana w odpowiednich warunkach.

Sposoby te pozwalają na ekologiczną i zdrową dla nas obróbkę mięsa, która pozwoli na wydobycie odpowiednich walorów smakowych i zapachowych, a także pozwoli na przechowywanie produktów przez odpowiednio długi czas. Warto dodać, że jest to o wiele zdrowsza alternatywa od sposobów obróbki, podczas których dodawane są szkodliwe substancje konserwujące. Co prawda naturalnie przygotowane i zakonserwowane produkty mają znacznie krótszą datę przydatności do spożycia od tych wyprodukowanych w zmechanizowany sposób, lecz mamy pewność, że jemy w stu procentach pełnowartościową żywność pozbawioną różnego rodzaju substancji chemicznych. Dlatego warto po nie sięgać na co dzień.

Related posts